Härjedalen –äventyr och avkoppling

Det vackra Härjedalen ligger placerat i mitten det långa Sverige.I Härjedalen hittar man den vackraste och rikaste naturen. Det natursköna landskapet ger dig ett direkt lugn men söker du lite äventyr i vildmark och fjäll så finns det en uppsjö av roliga aktiviteter att välja bland. Härjedalen är en fjällvärld som saknar motstycke. Det är Sveriges högsta landskap där du kan skåda sagolika berg och dalar under en vandringsdag. Det spelar ingen roll under vilken årstid du besöker Härjedalen, landskapet är lika vackert året runt.

Bergsvandring, fiske och kanot i Funäsdalen

I Funäsdalen hittar du under sommaren höga berg och blomstrande grön natur. Här finns över 60 bergstoppar som alla överstiger 1000 meter. Det högsta toppen är Ramunderberget som också är Sveriges sydligaste glaciär. Toppen mäter hela 1796 meter över havet. Det finns gott om vandringsleder runt Funäsdalen. Ljusnan ligger också lägligt intill för dig som är fiskeintresserad eller vill prova på en spännande kanotexpedition.

Skidor i Vemdalsskalet

Säkerligen har du hört talas om Vemdalen och Vemdalsskalet. Om du inte besökt platsen så bör du göra det omgående. Vemdalen går att besöka hela året om och du kommer bli överraskade av den vackra bygden som har en anrik historia av hembygdsgårdar och äldre byggnader som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Det är liv i Vemdalen även på sommaren då byn har både butiker och restauranger öppna för den ökande turismen.

Under vinterhalvåret kan du besöka det ”nya och upprustade Vemdalskalet”. Skidorten har under de senaste åren genomgått en stor ombyggnad av hela fjällbyn som liknar de allra modernaste konstruktionerna i Alperna. Byn är fortfarande den kärna med dess charmiga torg. Ett nytt Hotell – Hovde Hotell – har dessutom förskönat Vemdalen. Byggnaden är stilfull och ligger endast 50 meter ifrån liftsystemet. Det gamla tjusiga Högfjällshotellet är fortfarande ett av de mest besökta ställena – både när det gäller logi och uteliv.

Hede och Sonfjällsbygden – Björnar och Golf

Björnen är Härjedalens klenod och landskapsdjur. Det är inte så konstigt med tanke på att Sonfjällets nationalpark i Härjedalen är fullt av björn. Den vackra parken inrättades år 1909 just för att ge björnarna en egen fristad. Du kan också hitta älg, lo, järv och bäver i området. Om du vill ta med dina barn på ett djuräventyr är det bara att reserva tid på Hede/Vemdalens turistbyrå.

Hede/Vemdalens Golfklubb heter en av Norrlands vackraste golfbanor. Banan ligger belägen på en vacker ängsmark i ett slags jordsdelta som bildats i Ljusnans dalgång. Golfbanan har 18 hål är nyupprustad sedan 2013. Green-fee kan köpas till rimliga priser.