Fiske i Härjedalen

I Härjedalens fjälltrakter kan man hitta några av landets bästa fiskemöjligheter. Oavsett om man är sportfiskare eller helst bara vill finna lugn och ro i naturen så finns det någonting för dig. Inom härjedalen så finner man både små lugna sjöar och friska älvar och forsar där man kan hitta större och mer imponerande fisk. 

Rätt utrustning

Till och börja med så kan det vara bra att se över utrustningen innan man ger sig ut på tur. Det är mycket bättre att upptäcka om något saknas på direkten istället för då man befinner sig vid ett vattendrag långt hemifrån.Om något saknas eller har blivit för slitet så är det innan enkelt att köpa nytt. Antingen via den lokala fiskebutiken eller än mer behändigt online. Tänk även på eventuell relaterad friluftslivsutrustning som kan behövas. Har ni allt som behövs för att kunna halstra fisken ni precis fångat på öppen eld? Har ni passande vattenflaskor eller vattenreningssystem?Kom ihåg att även skaffa giltiga fiskekort för de vatten du vill viska i. Vilka som utfärdar korten beror på området och kan antingen vara staten, kommunen eller den lokala fiskevårdsföreningen.

Fiskemöjligheter

En av de största fördelarna med att fiska i just Härjedalen är att de flesta strömma vattendragen inte är bebyggda med till exempel vattenkraftverk. De har heller aldrig byggts om för till exempel timmerflottning vilket gör att fiskarna har en helt naturlig miljö att röra sig i.Några få exempel är:

  • Rånda älv
  • Övre Härjeån
  • Veman
  • Lunån
  • Norrälven

Utöver detta finns det även många sjöar där det är möjligt att fiska.

Tävlingar

Om man är intresserad av att tävla i fiske så finns det även där många olika möjligheter i kommunen. Dels så håller Tidningen Härjedalen i en fiskeliga där man har möjlighet att vinna fina priser. Dels så belönas vinnarna i varje tidsperiod med ett pris men även totalvinnaren över hela perioden i och med ett presentkort med ett värde av 3000 kronor.Vill man hellre delta i kortare tävlingar så kan man hålla koll på sajten för Svegs Sportfiskeklubb. Där finns en kalender med alla de aktuella tävlingarna samt en blogg där man kan läsa mer om dem.