Har du någonsin testat en snöskoter? Förutsättningen är förstås att det finns snö vilket kanske inte är lika vanligt i södra Sverige som längre uppåt landet. Normalt är den gängse benämningen för en snöskoter just ”skoter i de områden där den frekvent brukas (kan alltså förväxlas med mopeden med samma benämning). En snöskoter är snabb och accelererar fort i uppförsbackar. Den används både i praktiskt arbete i skogsfjällen och i rekreativa syften såsom vinteräventyr i vildmarken. Under senare år har snöskotern i ökande grad kommit att användas i ett sport- och tävlingssyfte. Man brukar numera tala om grenar som skotercross, enduro; dragracing med skoter samt freestyle.
Snöskoter för arbetsbruk
Det är väldigt smidigt att använda en snöskoter när man har berg, fjäll och skog som arbetsplats. Ett arbetsområde som rennäring brukar snöskotrar dagligen. Trädfällare som arbetare för energi- och kraftbolag använder sig av naturliga skäl också av snöskotern i sitt besiktnings- och röjningsarbete. Även poliskåren använder sig av skotern för vissa utryckningar.
Skidanläggningar och turism
När det gäller snöskoterns rekreativa aspekt har många av de svenska skidanläggningarna och vinterturistortern fordonet att vara tacksamma för. Hotell, stugbyar och äventyrsorter i norra Sverige använder skoter dagligen. Skoteruthyrning eller guidade skoterturer är numera en klassiker om man befinner sig på vintersemester.
Snöskoter och sport
Idag tävlas det inom flera discipliner av snöskoter. Bakom den breda satsnignen står SVEMO (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet). Framförallt är skotercross populärt i veteransammanhang. Den hittills största sanktionerade evenemanget heter Guldhjälmscupen som varje år arrangeras av Jämtlands Motorcykelklubb.